Mobil   Site Haritası   Webmail   RSS

Takvim
Ulu Camideki Eski Taş Yazıt

ULU CAMİ ‘ deki eski taşın çevirisi

1. Cihan Padişahı Abdülmecid’in yardım yapacağı duyuldu ve onun zamanında bu yeni büyük Cami tamamlandı.

2. Bu beldenin ayırt edici özelliklerini şiirine taşıdı, o yüzden eşi benzeri olmayan Allah’ın yardımı ile yapılması emir edildi ( emredildi. )

3. Bu Karabiga’da şu ibadet yerini halk yaptı. Allah’da onlar için Cennette yeni bir köşk yapsın.(Yapacaktır)

4.Şükreden halkın hepsi gayret ettiler, emek harcadılar ve İslamiyet adına yardım paraları harcadılar.

5. Bu mabedin ( ibadet yerinin ) kıymetini bilen, buradan ( camiden ) ayrılmaz. ( beş vakit namaz kılar)

Gelmek isteyen, uzak olsun, yakın olsun ( yerli – yabancı gibi ) herkes buraya gelebilir, gelmelidir.

6. Öylesine saygın, saygı duyulan bir padişah ki, kerem sahibinin mahzenine sahiptir.Şahlar şahının ( en büyük padişahın )habercisi ( fermanı ) en iyi amaçlı fermandır. ( En iyi amaçlı ferman – bizim en büyük padişahımızın fermanıdır. )

7. Zamanın, dünyanın en büyük padişahı ile Ahmet Cevdet Paşa tarihini anlattı. Onun Döneminde o ( güzel ) yeni – güzel cami tamamlandı.

Sene : 1271( Rûmi )1271 + 584 = 1855 (Kırım Savaşı Yılları)

Ahmet Cevdet Paşa :1822 – 1895 Eserin Adı da = Tarih – i Cevdet

Henüz yorum yapılmamış

Yorum Ekle