Beldemizde faaliyet gösteren S&B Mineraller AŞ., 24 Mayıs 2013 Cuma günü Karabiga Mustafa Kemal İlköğretim Okulu öğrencilerine Belediyemiz Düğün Salonunda, Endüstriyel Mineraller, insanlara katkıları ve madencilik hakkında bilgilerin yer alacağı " Mineral Günleri " isimli sunum düzenledi.
Belediye Başkanımız Muzaffer Karataş da katıldığı etkinlikte bir konuşma yaparak, S&B Mineraller AŞ. ne ve İşletme Müdürü Erkan Keklik’ e, Karabiga Mustafa Kemal İlköğretim Okulu Öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti.
İşletme Müdürü Erkan Keklik, sunum öncesi yaptığı konuşmada, “ Öncelikle herkese hoşgeldiniz demek istiyorum. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde bizlerden desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Karataş’ a ve belediye çalışanlarına, Okul Müdürümüz Sayın Celal Avcı’ya ,Bizleri yalnız bırakmayan ülkemizin ve dünyamızın geleceği olan göz bebeğimiz öğrenci arkadaşlarımıza teşekürlerimi iletiyorum.
S&B Endüstriyel Mineraller olarak 1995 ten beri Karabiga da çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Şirketimiz Avrupa Kökenli bir firma olup üyesi olduğu Avrupa Endüstriyel Mineraller Birliğinin de katılımı ile düzenlenen Avrupa Mineral günlerini kutlamak amacı ile sizleri bu etkinliğimize davet ettik.
2007 den beri iki yılda bir çeşitli aktivitelerle kutlanan Avrupa Mineral Günlerinin amacı günlük hayatımızı çok yakından ilgilendiren maden sektörü hakkında toplumu bilinçlendirmektir.
% 70 i mineral kaynaklarına dayanan Avrupa imalat sanayii, 30 milyon kişiye iş sağlamakta ve 132 miyar Euro katma değer yaratmaktadır. İlk yılında 17 ülkede 100’ ün üzerinde lokasyonda 30.000 ziyaretçinin katıldığı aktivitelerle kutlanan Mineral Günleri, 2011 de Avrupa'da 21, Avrupa dışında 11 ülkede 200’ ün üzerinde lokasyonda kutlandı. 2013 24-26 Mayıs günlerindeki etkinlikler sektörde yaratıcılık ve kaynak israfını önlemeye odaklandı.Yurdumuzda da özellikle Avrupa menşeli firmaların etkinlikleri olmaktadır. Bu yıl S&B Endüstriyel Mineraller A.Ş. Karabiga'da ilkokul çocuklarına YMGV'nin yayınlarından olan "Maden Nedir?" adlı boyama kitabından dağıtacak ve "Ortak Mirasımız" adlı madenlerin nasıl elde edildiğini, nerelerde kullanıldığını ve niye israf edilmemesi gerektiğini anlatan bir film izletecektir.
Mineral Günlerinin destekçileri Avrupa Komisyonu, EuSalt (Avrupa Tuz Üreticileri Birliği), AuroGeoSurvey(Avrupa Jeoloji Kurumu), EuroMetaux (Avrupa Metaller Birliği), Euromines (Avrupa Maden Sanayi Birliği), ImaEurope (Avrupa Endüstriyel Mineraller Birliği), Cembureau (Avrupa Çimento Birliği) ve Avrupa Teknoloji Platformu Doğal kaynakların, insanların yaşamındaki önemi herkes tarafından bilinmektedir. Çağdaş bir yaşam için madencilik faaliyetleri vazgeçilmezdir. Bugün yaşamımızda kullandığımız ürünlerin hemen hemen tamamı madencilik faaliyetlerinin birer sonucudur. Madenler, milyonlarca yılda oluşan ve tüketildiklerinde yenilenemez kaynaklardır ve bulundukları yerlerde işletilirler.
Ülkemizin refah toplumu olabilmesi için; tüm kaynaklarını verimli bir şekilde değerlendirilmesi ve etkin bir planlama yapması gerektirmektedir. Madenciliğin kritik önemi, madenleri üretip kendi ülke sanayisinde kullanıldığı ve uç ürün üretildiği ölçüde artar. Bunun için de madencilik sektörünün; sanayi, enerji, kimya, tarım ve inşaat gibi diğer sektörlerle entegrasyonu şarttır. Bu noktada yapılması gereken, sağlıklı bir sanayileşme ve madencilik politikasının acilen oluşturulması ve uygulanmasıdır. Bu kalkınma projesi sürdürülebilir kalkınma olmalıdır.
Sürdürülebilir kalkınma olgusunun merkezinde insanlar yer almaktadır. İnsanlar, doğa ile uyum içerisinde, sağlıklı ve üretken bir yaşam sürdürmek hakkına sahiptir. Bu anlamda sürdürülebilir kalkınma "temel çevresel, sosyal ve ekonomik hizmetlerin, bu hizmetlerin dayandığı ekolojik ve toplumsal sistemlerin varlığını tehdit etmeksizin, herkese sunulabildiği gelişme olarak tanımlanabilir. Sürdürülebilir kalkınma, yaşayan ve gelecekte yaşayacak olan tüm insanların, mevcut çevresel sınırlar dahilinde, sosyal ve ekonomik gelişmeye adil olarak katılmalarını sağlayabilmek için gerekli olan üretim ve tüketim tarzlarındaki değişimlerle ilgilidir. Bu nedenle de kaynakların bugünkü neslin gereksinimlerini karşılamaları sağlanırken, gelecek kuşakların da kendi gereksinimlerini de yeterince karşılayabilmeleri için olanak sağlamalıdır.
İçinde bulunduğumuz yüzyılda, çevre faktörü göz ardı edilerek hiçbir ekonomik faaliyet gibi madencilik faaliyetlerinin de yürütülmesi mümkün değildir. Madenciliğin çevreye etkileri yadsınamaz. Ancak; madencilik sektöründe, çevre dostu teknoloji ve yöntemlerin kullanılması, madencilik süreçlerinde ya da sonrasında çevrenin korunmasına ve yenilenmesine yönelik önlemlerin alınması, sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine genel anlamda sektörün gelişimine yönelik katkıyı yapacaktır. Bu konuda sektöre büyük görevler düşmektedir. Kar önceliği gözetilerek, çevresel önlemlerden vazgeçilmesi kabul edilemez bir durumdur.
Diğer taraftan ise çevreyi korumak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak sadece çevre dostu üretim metodları ile madencilik firmalarına veya sanayi kuruşlarına düşen bir sorumluk değil hepimizin sorumluluğudur. Bizlerde tüketiciler olarak israfı önleyerek ve geri dönüşüm konusunda biliçlenerek çocuklarımıza tertemiz ve yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz” diye konuştu.
Etkinlikte öğrencilere, meyve suyu, kuru pasta ve "Maden Nedir?" adlı boyama kitabı hediye edildi. 24.05.2013